Hier bij Condoom.nl gebruiken we graag de term 'veiliger vrijen', in tegenstelling tot alleen 'veilige seks', om te beschrijven hoe je controle krijgt over je eigen seksuele gezondheid door het gebruik van voorbehoedsmiddelen zoals condooms.
Onderzoeken en leren over de mogelijke gevolgen van onbeschermde seks, om uiteindelijk de slimste, best geïnformeerde beslissingen te nemen als het gaat om het doen van de daad. Maar echt, wat is het verschil tussen "veiliger vrijen" en "veilig vrijen"?
Vaak worden "veilige seks" en "veiligere seks" door elkaar gebruikt, omdat mensen het verschil doorgaans niet weten, maar veiligere seks is een veel nauwkeuriger term. Deze term wordt gebruikt in plaats van veilige seks, omdat elke vorm van seksuele activiteit met een partner nooit gegarandeerd 100 procent veilig is.
De belangrijkste manier om het risico op infectie te verminderen, is dat partners geen lichaamsvloeistoffen uitwisselen. De vloeistoffen waar je het meest voorzichtig mee moet zijn, zijn bloed, sperma, voorvocht, vaginale vloeistoffen en de afscheiding van zweren veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is ook belangrijk om het aanraken van zweren of gezwellen die worden veroorzaakt door seksueel overdraagbare infecties te vermijden.
Kortom, veiligere seks is niet alleen seks met een condoom, maar ook wat er voor en na seksuele activiteit gebeurt.
Er zijn 4 basis regels om SOA’s te helpen verminderen. Iedereen die seksueel actief loopt een risico op een SOA en kan dus andere weer besmetten . Wanneer je je aan de volgende stappen houdt, kun je aan je eigen seksuele gezondheid werken.
Zonder het gebruik van condooms loop je een verhoogd risico op verschillende soorten seksueel overdraagbare infecties (soa's), vooral wanneer je intiem bent met iemand die al besmet is. Enkele van de meest bekende soa's zijn:
Het is essentieel te beseffen dat condooms, hoewel zeer effectief, niet altijd volledige bescherming bieden. Bijvoorbeeld, herpes en HPV kunnen nog steeds worden overgedragen via huidcontact buiten het gebied dat het condoom bedekt. Regelmatige screenings en open dialoog met partners zijn sleutel voor een gezond seksleven.
Lees ook: SOA testen voor mannen
Bespreek veilig vrijen met je partner voordat er enige vorm van seksuele activiteit gaat plaats vinden. Natuurlijk kan dit in het begin een beetje ongemakkelijk zijn, maar serieus, het is belangrijk dat je op dezelfde golflengte zit. Stel vragen als:
Voer ten minste één keer per jaar volledige SOA-test en seksuele gezondheidsonderzoeken uit en vaker als je nieuwe of meerdere partners hebt.
Lees ook: SOA testen voor vrouwen
Gebruik condooms consequent en correct en in de juiste maat. Extra glijmiddel op een condoom verminderd de kans op een gescheurd condoom.
Overweeg om veiligere levensstijlkeuzes te maken om het risico te verminderen. Verminder het aantal partners - de een na de ander, of meer dan één tegelijk, en beperk of liever /elimineer drugs en alcohol bij seksuele activiteiten.
Communicatie is de sleutel en als er een gebrek aan communicatie is of een onwil om deel te nemen aan de veiligere seks activiteiten, weet dan wanneer je nee moet zeggen. Je lichaam en je gezondheid zijn je eerste prioriteit en een volwassen en verantwoordelijke partner zal je grenzen respecteren en je inspanningen waarderen om jullie beiden veiliger te houden.
Meer blog items binnen