100% Durex, 100% betrouwbaar

Heb ik een SOA?

Heb ik een SOA?

Elke dag stellen duizenden mensen zichzelf deze zorgwekkende vraag. Of je nu een nieuw seksueel avontuur hebt beleefd of je zorgen maakt over symptomen die je niet kunt plaatsen, het is essentieel om geïnformeerd te zijn over SOA's. Kennis is immers de eerste stap naar bescherming en gemoedsrust. In deze blog duiken we in de voornaamste tekenen van veelvoorkomende SOA's, hoe je jezelf kunt laten testen, en wat de volgende stappen zijn. Lees verder en rust jezelf uit met de nodige informatie om veilige keuzes te maken en je gezondheid voorop te stellen

voorkom een seksueel overdraagbare aandoeningen met een condoom. Sommige soa's geven een branderig gevoel gevoel bij het plassen

Niemand vind het prettig naar om de huisarts te gaan zeker niet als je een probleem hebt waarvoor je je (letterlijk) helemaal bloot moet geven; een geslachtsziekte of soa (sexueel overdraagbare aandoening). Om te voorkomen dat het bezoek aan een huisarts te lang wordt uitgesteld kun je via deze site lezen over de soa symptomen van de verschillende soa's bij mannen en vrouwen. Maar sommige soa's merk je niets, maar bij sommige soa's is de infectie al snel merkbaar. Voorkom een soa door het juiste gebruik van condooms of een beflapje. Neuken, pijpen, beffen of rimmen zonder bescherming kan een soa opleveren. Lees hier ons artikel over de juiste maat condooms

Wat is een SOA? Seksueel overdraagbare aandoening

Een SOA is een infectie die van de ene persoon naar de andere worden verspreid, meestal tijdens vaginale, anale en orale onveilige seks. Ze komen heel vaak voor en veel mensen die ze hebben, hebben geen symptomen. Zonder soa behandeling kunnen soa's leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Maar het goede nieuws is dat testen geen probleem is en dat de meeste soa's gemakkelijk te behandelen zijn. een SOA gaat niet vanzelf over. Laat anoniem een soa test doen bij de GGD of ga naar je huisarts. Je merkt het niet altijd direct als je een geslachtsziekte hebt opgelopen, afhankelijk van de geslachtsziekte kan dit weken of soms zelfs jaren duren voordat je klachten krijgt. Je kunt in deze periode waarin je weinig merkt wel zeer besmettelijk zijn voor anderen

Hoe krijg je een SOA?

Je kunt een soa krijgen door onveilige seks en niet door op een vieze wc te zitten. Mensen proberen vaak de realiteit niet onder ogen te zien. Als je een soa hebt kun je het overdragen door sperma, vaginavocht.

Wat te doen als je een SOA hebt?

Als je denkt dat je een SOA hebt ga dan naar je huisarts of plaatselijke kliniek en laat je dan testen. Als je positief getest bent waarschuw je seks partners en adviseer ze zich te laten testen. Als je toch seks wilt hebben, vrij dan veilig met condoom en gebruik een beflapje.

Lees ook: Bestel hier anoniem een SOA thuistest!

SOA symptomen waaraan je een mogelijke besmetting kunt herkennen:

maandverbandjes voor het opvangen van afscheiding. Als je een condoom gebruikt bij seksueel contact voorkom je seksueel overdraagbare aandoeningen zoals hepatitis b, genitale wratten of herpes genitalis,
  1. Afscheiding of pus uit de penis, vagina (of anus):  De afscheiding kan vervelend ruiken en/of gele of groene kleur hebben en geeft een vervelend gevoel bij het plassen. Bij vrouwen is de afscheiding sterker dan normaal en kan een andere kleur hebben.

  2. Wratten, blaasjes of zweertjes op of rond de penis, vagina, anus of mond. Een koortslip bijvoorbeeld is een Herpes variant die ook zeer besmettelijk is voor geslachtsdelen. 

  3. Jeuk, pijn of branderig gevoel tijdens of direct na bij het plassen.

  4. Terugkerende jeuk in de schaamstreek (schaamhaar, penis, vagina of anus).

  5. Bloedverlies tijdens of net na het vrijen of abnormaal bloedverlies buiten de menstruatiecyclus om.

  6. Bij vrouwen: pijn in de onderbuik / bij mannen: pijn in de teelballen.

  7. Opgezette klieren in de liezen.

  8. Koorts

  9. Griepverschijnselen

koorts door hepatitis b of herpes genitalis. Doe een soa test as je denkt dat je een soa heb. De uitslag heb je al binnen 2 werkdagen

Je hebt nooit last van alle symptomen tegelijk maar vaak van slechts één of twee. Lees hier ons artikel over hoe je een condoom moet omdoen.

De meest voorkomende soa's

Candida:

En ontsteking veroorzaakt door een vaginale schimmelinfectie

Klachten:

  • jeuk in je vagina

  • Witte afscheiding

  • Roodheid bij de vagina

  • Pijn tijdens de seks

Chlamydia een van de meest voorkomende aandoening:

Chlamydia is een bacterie die via het slijmvlies overgedragen kan worden en ontstaat door seks zonder condoom of contact tussen vagina's of anus. Vrouwen merken vaak niets van deze aandoening maar kunnen hierdoor onvruchtbaar worden.

Klachten bij vrouwen ontstaan ongeveer 1 tot 4 weken na besmetting:

  • Pijn bij het plassen

  • Pijn in de onderbuik

  • Vaginale afscheiding

  • Pijn bij het vrijen

  • Bloedverlies uit de vagina

Klachten bij mannen:

  • Pijn bij plassen

  • Afscheiding/vocht uit de penis (druiper)

  • Pijn in de balzak

Lees ook: Alles over Chlamydia

Genitale Wratten:

genitale wratten, herpes genitalis. Doe een soa test en krijg binnen 2 werkdagen de uitslag. Sommige soa's kom je nooit vanaf. De meeste soa's zijn te behandelen. Een branderig gevoel kun je krijgen als je een soa hebt.

Genitale wratten zijn huidbultjes in en rond de schaamstreek, kan zowel buiten als binnen geslachtsdeel voorkomen. De wratjes zitten in groepjes bij elkaar en de huid ziet er een als een bloemkool. De wratten ontstaan door overdracht van het HPV virus. Het is een erg besmettelijk virus wat je zelfs kunt krijgen door gebruik te maken van een zelfde handdoek, verder is het overdraagbaar door seksueel contact met de vagina, anus, middels vingeren, penis of zelfs door gebruik te maken van dezelfde vibrator.

Lees ook: Alles over Genitale wratten

Gonorroe (druiper):

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die je kunt krijgen bij onveilige seks. De bacterie kan ontstekingen veroorzaken in je plasbuis, vagina, anus en keel/mond. De bacterie komt is de slijmvliezen van een persoon en is dus erg besmettelijk bij neuken, pijpen, rimmen en beffen. Bij meisjes kan onvruchtbaarheid ontstaan. Behandelen kan met antibiotica.

Klachten bij mannen:

  • Vocht uit de penis (druiper)

  • Ontsteking aan de prostaat of balzak

Klachten bij vrouwen:

  • Groen gele vaginale afscheiding

  • Plassen kan pijn doen

  • Bloedverlies uit de vagina

  • Pijn in de onderbuik door ontsteking aan de eileiders

    pijn bij het plassen door seksueel overdraagbare aandoeningen



    Lees ook: Soa testen voor mannen

Hepatitis-B:

Gevaarlijke infectieziekte, hoeven geen symptomen zichtbaar te zijn! Mogelijke symptomen: moeheid, koorts, gewrichtsklachten en geelzucht. Het virus dringt in de cellen van de lever en veroorzaakt daar een infectie. Hepatitus-B komt veel voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en kan bij veel personen al bij de geboorte of op jonge leeftijd zijn overgedragen. Het virus is overdraagbaar vis bloed, sperma of vaginaal vocht.

Lees ook: Alles over Hepatitis

Herpes:

Herpes Genitalis is een soa veroorzaakt door het herpes virus. Symptomen zijn: blaasjes op de huid en de slijmvliezen van de geslachtsdelen. De besmetting vindt plaats als het vocht uit de blaasjes in contact komt met de slijmvliezen penis, vagina of mond. De blaasjes kunnen weggaan maar het virus blijft dan nog in de slijmvliezen zitten en daarmee is het nog steeds overdraagbaar. Deze aandoening is niet te voorkomen door het dragen van een condoom of door gebruik van beflapjes, het virus kan zich ook hechten aan vingers. Goed te behandelen maar niet te voorkomen dat het terugkeert. Wanneer de blaasjes er zijn is er een grote kans op besmetting!! Andere klachten zijn koorts, griepverschijnselen en pijn bij het plassen.

Lees ook: Alles over Herpes

Beflapje, voorkom een soa


Lees hier alles over het gebruik van beflapjes.

Hiv (Aids):

Afbraak van afweersysteem door hiv virus in het bloed waardoor het lichaam vatbaar wordt voor allerlei infecties. Omdat het virus in je bloedbaan terecht komt kun je het naast onveilige seks ook doorgeven met een besmette naald. Als je HIV hebt kun je zonder symptomen de ziekte doorgeven als je onveilige seks hebt. Symptomen die binnen 2 tot 3 weken ontstaan zijn griepverschijnselen, spierpijn, hoofdpijn, koorts, keelpijn, huiduitslag en opgezette klieren. daarna kan het nog jaren zonder klachten in je lichaam blijven zitten. Personen met HIV kunnen ook andere ernstige aandoeningen bij zich dragen, dus bij twijfel laat je dan testen.

ziek van een soa

Lees ook: Alles over HIV

Schaamluis (platjes)

Schaamluis is een klein beestje van ongeveer 3mm en bijten in je huis waardoor je jeuk in en rond de schaamstreek en anus. Deze aandoening kun je niet voorkomen door het dragen van een condoom, de platjes springen over op je huid en zoeken dan en warme plek op. Erg besmettelijke aandoening bijvoorbeeld ook wanneer je de slaapzak gebruikt van een besmet persoon. Prima zelf te behandelen.

Lees ook: Alles over schaamluis

Syfilis:

pijn bij het plassen als je herpes genitalis of hepatitis b of een ander soa hebt.

Syfilis is een ernstige bacteriële aandoening die je kunt krijgen door onveilige seks(zonder condoom). Het begint met hard rood plekje op de penis, vagina, anus en soms wel een de mond. Als je het niet behandeld kunnen er ontstekingen ontstaan in organen. Deze aandoening komt veel voor in de homocultuur.

Syfilis ontwikkeld zich in fasen.

  1. zweertjes op de penis, vagina, anus of de mond van ongeveer 1cm groot.

  2. Plekje gaat binnen 1 tot 3 maanden weer weg, alleen verdwijnt de aandoening daar niet mee. Andere symptomen: dikke lymfklieren of zweertjes op ander plekken.

  3. Na 3 tot 9 weken kunnen meer symptomen ontstaan zoals: koorts, hoofdpijn, keelpijn, oogontsteking en vermoeidheid.

  4. Zelfs als je jaren lang geen klachten hebt kunnen ze nog komen.

Bij deze klachten, laat je testen bij een huisarts of GGD

Lees ook: Alles over Syfilis

Trichomonas:

Wordt veroorzaakt door een parasiet. Je merkt het vaak niet, maar je kunt het wel doorgeven aan anderen. Deze krijg je van seksueel contact met slijmvliezen van de geslachtsdelen door afscheiding, vocht en sperma Irritatie, jeuk en geelgroene afscheiding.

Klachten bij vrouwen:

  • jeuk aan je vagina

  • afscheiding, die vies kan ruiken en is soms geelgroen met schuimbelletjes

  • rode, opgezette schaamlippen; de binnenkant van de vagina kan ook rood, dik en pijnlijk zijn

  • pijn bij het plassen

  • Bij zwangere vrouwen kunnen de vliezen eerder breken en kan een baby te vroeg geboren worden.

Klachten bij mannen:

  • zeldzaam merkbare klachten

  • soms is er 's ochtends een beetje afscheiding

  • branderig gevoel bij het plassen

Lees ook: Alles over trichomonas

Mycoplasma

Mycoplasmagenitalium (M. genitalium) is een klein bacterieel organisme dat seksueel kan worden overgedragen. Hoewel het al enige tijd bekend is, krijgt het pas recentelijk meer aandacht als een belangrijke SOA. Het is verraderlijk omdat veel dragers asymptomatisch zijn, wat betekent dat ze geen duidelijke symptomen ervaren, terwijl ze anderen kunnen besmetten. Bij symptomen kunnen mannen urethritis krijgen, gekenmerkt door een branderig gevoel bij het plassen of afscheiding. Vrouwen kunnen pijn, ontstekingen en complicaties bij de voortplanting ervaren. Cruciaal is dat reguliere SOA-tests M. genitalium vaak niet detecteren, waardoor bescherming met een condoom essentieel is om verspreiding te voorkomen. Het is van vitaal belang om bewust te zijn van deze minder bekende bedreiging en actie te ondernemen voor veilige seks.

Klachten bij vrouwen:

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen

  • Vaginale afscheiding: 

  • Bekkenpijn

  • Pijn of bloeding tijdens of na geslachtsgemeenschap:

  • Tussenmenstrueel bloedverlies: 

  • Menstruele onregelmatigheden

Klachten bij mannen:

  • Roodheid of ontsteking van de eikel:  
  • Testiculaire pijn:
  • Afscheiding uit de penis, wat helder, wit of geelachtig van kleur kan zijn.
  • Jeuk of irritatie in de urethra (de buis die urine uit de blaas voert).
  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.

Lees ook: Alles over Mycoplasma


Nederland: Voor meer informatie verwijzen wij u naar de SOA AIDS site of doe een SOA test bij de GGD. Klik op de namen om verwezen te worden naar de desbetreffende sites.

Voor specifieke vragen verwijzen wij u naar Soa Aids infolijn:0900 - 204 2040 info@soaaids.nl

Belgie: Voor meer informatie verwijzen wij u door naar seksualiteit.be of allesoverseks.be. Beide onderdeel van het Vlaamse Expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa. 

Seksuele gezondheid betekent niet alleen dat je jezelf beschermt tegen mogelijke ziektes als soa's, hiv of tegen risico's van ongeplande zwangerschap het betekent ook dat je zorgeloos kunt genieten van je seksualiteit en hier  volop van kan genieten.

Disclaimer: De maker van deze site is op geen enkele manier verantwoordelijk voor onjuiste, verouderde of anderszins foutieve informatie. Voor de samenstelling van deze site zijn verschillende bronnen geraadpleegd.



  • Copyright © 2024 Condoom.nl